......Deur open: ....."zon, zee en strand"...!....

Historie en geschiedenis.

De ruim dertigduizend inwoners tellende inwoners tellende badplaats Villa-joyosa mag tegenwoordig nog maar amper een dorp heten. Villa-joyosa is dermate flink gegroeid de afgelopen decennia dat je het bijna een stad kunt noemen. Villa-joyosa ligt aan de Costa Blanca, onder de rook van Benidorm.

In het Valenciaans heet het plaatsje La Vila Joiosa. Wij vinden het één van de mooiste plaatsen aan de Costa Blanca. Het is dan ook verbazingwekkend om te zien hoe betrekkelijk rustig het strand op een willekeurige zomerdag in juli is. Misschien is dat wel te danken aan het formaat van het strand.
Het goudgele zandstrand van
 Villajoyosa is bij elkaar maar liefst 3,5 kilometer lang en op redelijk wat plekken gaat de breedte richting de honderd meter.

Dé bezienswaardigheid volgens de reisgidsen is de gotische parochiekerk. Wat wij veel indrukwekkender vinden is de schilderachtige oude kern van Villa-joyosa. De vele vissershuisjes die je hier aan het strand vindt zijn in prachtige pasteltinten geschilderd. Dit geeft Villa-joyosa een geheel eigen en totaal herkenbaar gezicht. De reden dat de woningen zo’n karakteristiek uiterlijk hebben is dat de vissers op deze manier vanaf zee eenvoudig konden zien waar ze naartoe moesten.

Tegenwoordig heeft dit deel van Villa-joyosa vooral een toeristische functie. Het zou ons overigens niet verbazen als de vissershuisjes van Villa-joyosa ooit nog een keer op de Werelderfgoedlijst van Unesco terecht komen. Dit mooie stukje Costa Blanca moet behouden blijven voor de volgende generaties.

Wie overigens naar het strand van Villa-joyosa wil gaan en/of van de vissershuisjes wil genieten die kan het beste de auto parkeren in de parking aan de Calle de Arsenal. Als je ondergrondse parkeergarage uitstapt sta je direct op de wandelboulevard tussen het strand en de vissershuisjes.

De zwart-witfoto's dateren van de jaren 1940-1950.....waar ons appartement slechts een laag huisje was....!


 .